vara

luni, 8 aprilie 2013

așa da/ așa? nu!? :)

Ne-am amuzat, ponderat, citind despre o carte a lui
Mark Twain- Sfaturi pentru fetițe :) 
Scrisă în 1865 ea a fost trecută cu vederea pînă în 2011, cînd a fost descoperită de o editoare americană într-un teanc de cărți la mîna a doua în Italia, citim într-un anunț din presa ”local virtuală” :)  
Povestioara e o satiră-ghid pentru fetițele cărora le place să gîndească singure și nu să asculte de alții.:)) vă ”sună” cunoscut? :))).. ni se spune..
Mark Twain le învață pe fetițe că trebuie să-și „suporte” părinții pentru că ei le hrănesc și le îmbracă ori le sfătuiește cum să-și pedepsească eficient frățiorii
     Fetele ar trebui să calculeze de mici ce beneficii vor avea după o anumită acțiune și care sunt tehnicile de manipulare. 
*
(Ilustrațiile volumului- Vladimir Radunsky)


 *
 sfaturi ? :)

”că n-are niciun rost să-ți pedepsești fratele aruncînd cu noroi în el. Așa nu faci decît să-i murdărești hainele.
 În schimb, M.T. recomandă opărirea. 
  Da, ați citit bine: „Așa ai parte imediat de atenția lui pentru ca lecțiile pe care i le dai să rămînă, iar apa fierbinte va reuși să îndepărteze obrăzniciile lui și, în unele cazuri, bucăți de piele.”
  Nu trebuie niciodată să îi furi guma de mestecat cu forța fratelui. Mai degrabă îl amăgești cu gîndul că-i vei da primii doi dolari și jumătate pe care-i găsești plutind pe râu.:) Pentru că, nu-i așa, lui i se va părea o tranzacție corectă. Twain știe însă că, de cînd e lumea, „această născocire extraordinar de plauzibilă l-a ademenit pe copilul mai greu de cap spre ruină financiară și dezastru.”
.. :))

.. ”Cît despre mame, și ele ar trebui să fie la fel de ușor de dus cu pluta: „Dacă mama ți-a zis să faci un lucru, nu e bine să spui că nu-l faci. 
Mai bine îi răspunzi că vei face ce te-a rugat și apoi îți vezi liniștită de treabă așa cum ți se pare ție de cuviință.”

4 comentarii:

  1. Fiica mea mijlocie a ras copios; s-a simtit in postura mai sus aminitita;se duce sa faca ceva cand zic eu, si face cand vrea ea....dar, ce sa mai zic;am si zile cand sunt mai calma si imi zis:mai bine mai tarziu decat niciodata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. a ajuns în spam comentariul :(
      bine că am avut inspirația de a mă uita

      mă bucur tare, tare, că măcar cineva, o pupăm mult, a RÎS
      scopul a fost atins
      zi faină & plină de chicoteli să aveți

      Ștergere
  2. Noaaa, bune sfaturi, foarte bune!

    RăspundețiȘtergere
  3. :)))numai mamă să nu fie.. Mark Twain

    RăspundețiȘtergere