vara

vineri, 7 martie 2014

GHICI ce

Demult, undeva pe Pămînt, s-au adunat toate calitățile și simțirile omenești. Cînd PLICTISEALA a căscat pentru a treia oară, NEBUNIA a propus să se joace de-a v-ați ascunselea. INTRIGA și-a ridicat sprîncenele, iar CURIOZITATEA a întrebat ce joc este. NEBUNIA i-a explicat grabită, pe scurt și apoi a început zburdalnic numărătoarea. 



ENTUZIASMUL a luat-o la dans pe EUFORIE, iar BUCURIA a executat atîtea tumbe, încît chiar și ÎNDOIALA și APATIA s-au lăsat convinse. ADEVARUL nu s-a ascuns, pentru că nu avea rost de vreme ce va fi descoperit în final. AROGANȚA a considerat de la început acest joc ridicol. 

 
 Prima care s-a ascuns a fost LENEA, care s-a culcat în spatele celei mai apropiate pietre. CREDINȚA s-a înălțat repede spre cer, iar INVIDIA s-a ascuns în umbra TRIUMFULUI, cocoțat în coroana celui mai înalt copac. GENEROZITATEA aproape că nu reușea să se ascundă, fiecare loc pe care îl căuta părîndu-i-se mai potrivit pentru un prieten de-al ei, decît pentru sine.


  Un lac de cristal a fost locul ideal pentru FRUMUSEȚE! Scorbura unui copac? Numai bună pentru RUȘINE. Rafala unui vînt? Magnifică pentru LIBERTATE!
Într-un final a găsit și
GENEROZITATEA un loc pentru ea: o rază de Soare. NEATENȚIA.. a uitat unde s-a ascuns! DRAGOSTEA s-a tupilat într-o tufa de trandafiri.



 “Un milion!”, a numarat NEBUNIA și a început să caute. NEBUNIA a descoperit curîd partenerele de joaca, numai DRAGOSTEA nu putea fi găsită. O căutase pretutindeni și era aproape să renunțe, cînd zări o tufă de trandafiri înfloriți... Cu un țepuș a început să îndepărteze crenguțele ghimpoase, cînd deodată auzi un strigăt: spinii au intrat în ochii DRAGOSTEI. NEBUNIA nu mai știa ce să mai facă pentru a-și cere iertare, a plîns, a rugat, a implorat și chiar s-a oferit să fie ajutor și îndrumător.. dar zadarnic.

 Acesta este motivul pentru care DRAGOSTEA e oarbă, iar NEBUNIA o însoțește de atunci mereu, în speranța că-i va putea fi cîndva, de ajutor..



 Și tot de atunci IPOCRIZIA este un omagiu pe care VICIUL îl aduce tot mai des VIRTUȚII..

7 comentarii:

  1. Ipocritul nu-i (si) prost; simuleaza virtutea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. obligată să-ți dau dreptate
      dar prostia, luată la bani mărunți, mă deranjează mult mai puțin
      ipocrizia? oooohoohoo, colț sau braț la braț cu cinismul

      Ștergere
  2. Frumoasa parabola si totodata adevarata. Din fiecare avem cate ceva si totusi trebuie sa ne descotorosim de multe rele, ca sa ramana doar cele bune urmarind dragostea. In final, aceasta va ramane, fiind cea mai mare valoare din toate cate exista. Dragostea are multe definitii insa cea mai mare dintre ele este aceasta: dragostea este Dumnezeu. Iar pentru intelesul nostru asupra acestei definitii sa fie cat mai clar, Dumnezeu a arata dragostea Lui prin lucrarea Domnului Isus Hristos, Fiul Sau, venit in lumea noastra, dupa cum spune scriptura in versetul ei de aur:
    " Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. ( 1Ioan 3:16 )" Cine dintre noi isi da fiul la moarte pentru a salva pe dusmanul sau (nu prietenul sau) de la pedeapsa vesnica? Numai Dumnezeu a putut face lucrul acesta, aducand jertfa aceasta si aceasta fara de pacat.
    "Dragostea lui Dumnezeu fata de noi s-a aratat prin faptul ca Dumnezeu a trimis in lume pe singurul Sau Fiu, ca noi sa traim prin El. (1Ioan.4:9)"
    Iar daca nici asa nu intelegem bine ce e dragostea (cum multi ii inteleg doar coaja sau cunosc doar suprafata ei), biblia nu ne lasa in ceata, in confuzie, ci ne face de cunoscut miezul ei, pe care il gasim "desfacut" pentru noi, scris in 1Corinteni capitolul 13. Aceasta e dragostea adevarata! Daca este una adevarata inseamna ca este si una falsa sau partiala, pe care o cunoastem cu totii.
    Insa cine poate sa spuna ca are dragoste? O dragoste asa cum o defineste biblia? Aceasta dragoste ar trebui sa ne fie tinta, iar fara atingerea ei nu poate fi mantuire. In final aceasta va ramane. Nu sunt aici in ea, cu ea, la finalul vietii?..atunci nu voi intra in locasurile sale vesnice. Sa nu ne inselam ca vom merge la locul cu verdeata cand viata noastra a fost o uscaciune, fara dragostea duhovniceasca.

    RăspundețiȘtergere
  3. în altă ordine de idei :
    La mulți ani cu sănătate !

    RăspundețiȘtergere
  4. îți mulțumesc mult, mult! :)
    să-ți întoarcă domnul doamne numai lumină
    sănătate maximă să avem, să ne butem bucura de toate

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu cât îmbătrânesc, tolerez tot mai greu prostia. Ipocrizia, de loc!
    Minunăția aceea de motan e alegoria FRUMUSEȚII, părerea mea. ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. și dacă nu tolerăm ce să facem că ne-au năpădit
      nu mai e loc unde să te ascunzi..

      Snejinka-i tot mai frumos și parcă, parcă mai cumințel:)
      mulțumim pentru părere

      Ștergere